Stimaţi prieteni şahişti

Dacă doriţi să jucaţi şah pe serverul ICCF :
Informaţii utile pentru jucătorii pe serverul ICCF

Semi-Finals - 43rd WCCC
Campionatul Mondial - Semifinale

Data de start: 20 iunie 2019.
Înscrierile se fac prin intermediul CCȘC (resp. Miron Sferle) până la data de 3 Mai 2019.
Taxa este 25 euro și se achită în contul F.R. de Șah.
Informații suplimentare găsiți aici:Semi-Finals - 43rd WCCC.

George D. Pyrich Memorial
turneu pe echipe - preliminarii

Pentru a cinsti memoria celui care a fost George D. Pyrich, ICCF organizează un interesant turneu pe echipe,
destinat jucătorilor cu rating < 2300.
România poate înscrie 2 echipe, a câte 6 jucători, participanții la competițiile interne (CN și CR) precum și la amicalele interțări vor avea prioritate la selecție.
Data de start: 1 iunie 2019.
Înscrierile se fac prin intermediul CCȘC (resp. Miron Sferle) până la data de 5 Mai 2019.
Taxa pentru Preliminarii este de 6 euro/jucător și se achită în contul F.R. de Șah, numai după ce jucătorii au primit confirmarea selecției în echipa națională. Pentru Finală nu exista taxă, iar intenția organizatorilor este de a avea o finală cu 13 echipe.

Semifinalele CN60

Am primit de la domnul Viorel Crăciuneanu următoarele informații :
Înscrieri pentru semifinalele CN60
Data de start: 01 Mai 2019
Data limita a înscrierilor: 10 Aprilie 2019
Taxa de participare: 25 lei, care se achită în contul F.R.Șah: RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – B.C.R. Unic București, Codul fiscal al F.R.Sah: 4203652
Toți jucătorii legitimați trebuie să aibă plătită la F.R.Șah viza anuală pe anul 2019.
După plata taxei de participare se va trimite responsabilului cu înscrierile, Sebastian Andreica Navruc și Crăciuneanu Viorel, o copie a mandatului de plată (pe care va fi indicată natura plății, respectiv “taxa de participare semifinale C.N.60”) prin e-mail la adresa andreicanavruc@yahoo.com sau craciuneanu2002@yahoo.co.uk
Pentru informații suplimentare accesați:Semifinalele CN60.

Finala CN 57

Am primit de la domnul Miron Sferle următoarele informații :
Finala CN 57 are data de start pe 15 aprilie 2019. Taxa de participare de 50 lei se achită in contul FR de Șah, RO62 RNCB 0285 0084 2455 0008 – BCR Unic, Bucureşti, înainte de data publicării diagramei pe site, 5 aprilie 2019.
Jucătorii trebuie sa aibă și viza anuală achitată.
Conform Regulamentului anunțat la startul semifinalelor, un număr de 9 locuri este rezervat celor calificați din semifinale. Iar 4-6 locuri sunt rezervate jucătorilor cu drept de joc direct în finală, pe baza următoarelor criterii :
a) campionul ultimei ediții încheiate a Campionatului Național;
b) marii maeștri internaționali (GM) la șahul prin corespondență sau șahul practic;
c) maeștrii internaționali seniori (SIM) având un rating ICCF minim de 2300;
d) maeștrii internaționali (IM) la șahul prin corespondență sau șahul practic având un rating ICCF/ELO FIDE minim de 2350;
e) jucătorii cu rating peste 2400.
Înscrierile, cât și confirmările de plată a taxei, se trimit pe adresa de e-mail a d-lui Miron Sferle, până la data de 1 aprilie 2019.

Calendarul competițional pe 2019 - 2020

Am primit de la domnul Viorel Crăciuneanu calendarul competițional pe 2019 - 2020 : Calendar 2019 - 2020.

Cupa Dunării, ediția a 6-a

- Competiție pe echipe, la 6 mese, data de start: 30 aprilie 2019.
Criteriile de selecƫionare pentru echipa națională:
- Rezultatele din ultimii 3 ani
- Ratingul din lista 2019/2
- Numărul de partide neterminate.
Jucătorii care au disponibilitatea de a juca pentru echipa națională sunt invitați să se înscrie la adresa de e-mail:   mironsferle@yahoo.com   . Informatii suplimentare : Invitaƫie turneu Cupa Dunării.
Viorel Crăciuneanu       Miron Sferle
Președinte CCSC       Organizator turnee

RAPORTUL DE ACTIVITATE AL C.C.Ș.C. PE ANUL 2018

C.C.Ș.C. a înaintat către F.R.ȘAH Raportul de activitate pe anul 2018 : Raport 2018.
Odată cu raportul vă prezentăm și calendarul competițional pe 2019 - PROIECT : Calendar 2019.

Înscrieri pentru noi turnee

Am primit de la domnul Miron Sferle noi turnee la care se pot face înscrieri:
Noile turnee pentru norme
US Invitational 2019-B
BdF Invitational Tournaments 2019

In memoriam Gheorghe Rotariu
primul mare maestru internaƫional român
la şahul prin corespondenƫă


    Sfârşitul anului 2018 aduce o veste foarte tristă pentru şahul românesc: Gheorghe Rotariu, primul mare maestru român la şah prin corespondenƫă, a plecat dintre noi lăsând în urmă amintirea unui OM minunat, care a iubit enorm şahul şi a fost întotdeauna dornic să transmită şi altora marea lui pasiune.
    Născut la 22 februarie 1933, Gheorghe Rotariu şi-a început activitatea şahistă ca jucător la tablă. Primul succes imporant al carierei sale a fost câştigarea titlului de campion al capitalei în 1962. Cum însă activitatea de inginer la Institutul de proiectări pentru transporturi nu îi permitea să participe regulat la turnee, din 1961 a început să participe la competiƫii de şah prin corespondenƫă, o formă a jocului care i se potrivea ca o mănuşă, deorece îi permitea să îmbine bune sale cunoştinƫe şahiste cu extraordinara sa capacitate analitică.
   Este inclus în echipa naƫională la prima participare a României la Olimpiada ICCF, un turneu desfăsurat în perioada 1961-1965, reuşind să obƫină alături de Emanuel Reicher, Albert Braunstein, Eugen Rusenescu, Paul Diaconescu şi Constantin Ştefaniu o meritorie clasare pe locul 3 în semifinalele competiƫiei. În 1965 reuşeste să obƫină titlul de campion naƫional la şah prin corespondenƫă după o finală foarte disputată în care a reuşit să îi devanseze pe Mihai Şuta, I.Berbecaru şi Aurel Anton.
   După ce în 1971 obƫine titlul de maestru al sportului la şahul practic, reuşeşte două calificări succesive în finalele campionatului naƫional de şah practic, într-o perioadă în care această competiƫie era extrem de puternică. Chiar dacă obƫine clasări modeste, acestea s-au datorat în special rezultatelor foarte slabe împotriva ultimilor clasaƫi. Foarte motivat în confruntările cu „greii” şahului românesc din acea perioadă, Gheorghe Rotariu i-a învins la finala din 1972 pe Theodor Ghiƫescu, Dumitru Ghizdavu, Mihai Şubă şi Sergiu Grunberg, iar la cea din 1973 pe Theodor Ghiƫescu, Emil Ungureanu şi Aurel Urzică, reuşind de asemenea să remizeze cu Florin Gheorghiu, Mircea Pavlov, Traian Stanciu, Şerban Neamƫu, Valentin Stoica sau Gheorghe Mititelu, pentru a aminti doar câteva dintre numele redutabililor săi adversari din cele două finale. Cu siguranƫă aceste jocuri foarte dificile împotriva celor mai buni jucători români ai anilor ’70 l-au ajutat enorm să ajungă în anii următori în elita mondială a şahului prin corespondenƫă.
   După ce între 1968-1972 a făcut parte din echipa României clasată pe locul 4 la Olimpiada ICCF pe echipe, avându-i ca şi coechipieri pe Sergiu Samarian, Eugen Costea, Constantin Ştefaniu, Paul Diaconescu şi Eugen Rusenescu, obƫine în 1975 titlul de maestru internaƫional ICCF.
   Rezultatele foarte bune obƫinute pentru echipa naƫională, cu care câştigă primele două ediƫii ale Cupei Ţărilor Latine, sunt dublate de performanƫe excelente în două superturnee: turneul jubiliar organizat de Federaƫia Română de Şah în perioada 1976-1979, câştigat de campionul mondial Grigory Sanakoev şi în care s-a clasat pe locul 4, şi turneul „Belgrad 30” în urma căruia a primit titlul de mare maestru internaƫional la şahul prin corespondenƫă, fiind primul şahist român care obƫinea cel mai înalt titlu acordat de ICCF.
   În anii următori s-a concentrat pe participarea la Campionatul European individual, reuşind să obƫină trei clasări excelente: locul 6 în finala EU-FSM 23 (1981-1986), locul 2 în finala EU-FSM 32 (1985-1993) şi locul 8 în finala EU-FSM 56 (1995-1999). Odată cu apariƫia programelor de şah şi folosirea lor intensivă de foarte mulƫi dintre participanƫii la competiƫiile de şah prin corespondenƫă, dar şi cu înaintarea în vârstă, performanƫele marelui maestru internaƫional Gheorghe Rotariu au început să scadă. Nu a scăzut însă dragostea lui enormă pentru sportul minƫii şi dorinƫa de a participa la turnee. În ultimii 10 ani a jucat în nu mai puƫin de 8 finale ale campionatelor naƫionale de şah prin corespondenƫă, o competiƫie pe care de regulă jucătorii titraƫi o evită pentru a nu pierde la rating. Pentru un mare iubitor al şahului însă plăcerea de a juca împotriva unor adversari mult mai tineri şi în ascensiune, dar şi dorinƫa de a le transmite acestora din imensa sa experienƫă, a fost întotdeauna mai importantă decât ratingul. În ultima dintre finale naƫionale, dedicată Centenarului Marii Uniri, a luat startul în 15 martie 2018 la vârsta de 85 de ani. Nu a reuşit să termine decât două dintre partide, remize împotriva maeştrilor internaƫionali Constantin Enescu şi Ştefan Lakatos, fiindcă Dumnezeu a decis în dimineaƫa zilei de 24 decembrie 2018 să îl cheme alături de El în Ceruri, acolo unde domnul Gelu, aşa cum obişnuiau să îi spună prietenii, duce şi imensa lui pasiune pentru jocul de şah.!
Maestru FIDE Marius-Nicolae Ceteraş

Știri din șahul prin corespondență

Domnul Miron Sferle ne prezintă noi știri :
Continuând seria de competiții dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918 , CCȘC din cadrul FR de Șah a organizat recent următoarele turnee cu participare internațională: - Meciul amical Romania – Italia, la 100 de mese, https://www.iccf.com/event?id=76591
- România 100 – Sectiunea A, cat. 9, cu norme de GM, SIM, IM, 6 jucători străini și 7 români https://www.iccf.com/event?id=76594
- România 100 – Sectiunea B, cat. 6, cu norme de SIM, IM, 9 jucători străini și 6 români https://www.iccf.com/event?id=76595
- România 100 – Sectiunea C, cat. 4, cu norme de SIM, IM, 7 jucători străini și 6 români https://www.iccf.com/event?id=76596.
S-a încheiat și Finala 55 a Campionatului național masculin cu victoria maestrului FIDE Iulian Taras, legitimat la CS Politehnica Iași. Succesul maestrului ieșean nu este o surpriză, ținând cont de rezultatele foarte bune obținute în ultimii ani, rezultate care i-au adus în acest an și titlul de IM-ICCF. Amănunte găsiți aici https://www.iccf.com/event?id=60899.
GM-ICCF Florin Șerban continuă seria succeselor la cel mai înalt nivel. Astfel, în puternicul turneu de cat. 15 „Achim Soltau Memorial” a ocupat locul 1-3, https://www.iccf.com/event?id=61736,
iar în Finala 29 a Campionatului Mondial individual a terminat pe locul 6, https://www.iccf.com/event?id=52852.

EU Amateur Cup

Acest turneu va fi organizat în trei faze: preliminarii, semifinale, finală și se adresează numai jucătorilor cu rating mai mic sau egal cu 2000. Nu sunt admiși jucătorii fără rating. Startul este prevăzut pentru 10 Februarie 2019.
Pentru preliminarii sunt admise înscrieri multiple, taxa fiind 5 euro/grupă.
Inscrierile sunt posibile pană la data de 31 Decembrie 2018 numai de pe serverul ICCF, prin New Events->EU->EU Amateur Cup. Aici aveți posibilitatea de a achita taxa pe loc prin PayPal sau doar să informați că veți achita taxa, ulterior, în contul FR de Sah,
RO62RNCB0285008424550008 – BCR Unic, Bucureşti.
Timpul total de gândire va fi 350 de zile, calculat prin Triple Block System (TBS), cu o marjă de pornire de 75 de zile.
Amănunte suplimentare găsiți aici :
https://www.iccf.com/message?message=1201,
iar toate detaliile despre sistemul TBS le găsiți pe site-ul ICCF, în ICCF Rules.

In Memoriam IM-ICCF Valer Vasile Demian
15 Decembrie, 1934 - 16 Noiembrie, 2018


Tatăl meu a fost un pasionat de șah. De-a lungul vieții a dezvoltat o pasiune pentru acest joc existentă în familie, obținând rezultate notabile, cum ar fi un titlu de campion national la corespondență în 1968, trei victorii consecutive în ICCF Coppa Latina Europe, la primele 3 ediții (la ediția a 3-a a fost căpitan de echipă), precum și o medalie de bronz cu echipa României la a 3-a Olimpiadă de șah Braille, Weymouth (Anglia) în 1968. Pentru rezultatele obținute pe plan național și internațional a primit titlul de Maestru Internațional ICCF în 1972 și titlul de Maestru național la practic. La tablă a jucat des în tinerețe, participarea sa culminând cu o finală națională în 1967; de-a lungul anilor a jucat și i-a cunoscut pe majoritatea corifeilor români, începând cu Marele Maestru Florin Gheorghiu, Marele Maestru Teodor Ghițescu, Maeștrii Internaționali Mircea Pavlov, Emil Ungureanu, Ervin Mozes și alții. Imi cer scuze pentru cei nemenționați; nu ati fost uitați! Tatăl meu a fost parte integrantă din mișcarea șahistă arădeană,crescând și îndrumând generațiile următoare cu drag și atenție. Moștenirea sa șahistă trăieste prin generațiile de jucători cu care s-a întâlnit pe tabla cu 64 de pătrățele și prin nenumărații prieteni pe care și i-a făcut pe plan local, național și internațional. Le mulțumesc tuturor în numele lui pentru prietenie!
Valer Eugen Demian
Vancouver, BC, Canada

România, la 100 de ani de la Marea Unire

Federația Română de Șah prin Comisia Centrală de Șah prin Corespondență organizează meciul amical interțări destinat aniversării Centenarului Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 : România - Italia, cu startul pe 1 Decembrie, la 100 de mese.
Vor fi partide duble, pe serverul ICCF, cu timp de gândire 50 zile/10 mutări.
Domnul Miron Sferle ne comunică: Am plăcerea să vă informez că a început pregătirea meciului amical cu Italia, la 100 de mese, cu startul pe 1 Decembrie. Acum, după meciul cu Franța, știm că nu putem avea 100 de jucători, dar totuși putem avea 100 de mese dacă unii jucători vor juca la două mese consecutive (în total 4 partide). Așadar vă rog să-mi comunicați dacă doriți să jucați, iar dacă răspunsul este afirmativ, sunteți rugați să precizați dacă doriți să jucați la o singura masă (o partidă cu albele și una cu negrele) sau la două mese.
Sunt așteptați să participe atât jucătorii de la jocul prin corespondență cât și jucătorii de la șahul practic.
Pentru confirmarea participării vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresele de mai jos:
Marius Ceteraș marius.ceteras@gmail.com;
Miron Sferle mironsferle@yahoo.com;
Nicolae Achim nic_achim@yahoo.com;
Sebastian Andreica Navruc andreicanavruc@yahoo.com.

SCCA Magazine 143

Domnul Miron Sferle ne prezintă ultimul număr din revista scoțiana de șah prin corespondență din Scoția. În cuprinsul ei veți găsi un articol excepțional celebrând România la 100 de ani de la Marea Unire.
Pentru a accesa revista click aici:SCCA Magazine 143
De asemenea, puteți vizita site-ul:
Asociația Scoțiană de Șah prin Corespondență

România, la 100 de ani de la Marea Unire

Federația Română de Șah prin Comisia Centrală de Șah prin Corespondență organizează o serie de trei turnee internaționale, menite a celebra împlinirea unui secol de la Marea Unire din 1918.
Data de start: 1 Decembrie 2018.
Față de cele prezentate în invitația pentru jucătorii străini: România 100, mai trebuie adăugat că:
- Limitele de rating minim pentru cele trei secțiuni sunt următoarele:
secțiunea A=2426, secțiunea B=2351, secțiunea C=2301.
Însă jucătorii români pot fi admiși și sub aceste limite, cu condiția păstrării categoriilor promise prin invitație;
- Jucătorii români vor achita o taxă de 50 de lei în contul Federației, numai după postarea turneelor pe site-ul ICCF.
Înscrierile se fac prin e-mail pe adresa organizatorului, Miron Sferle, până la data de 31 Octombrie 2018.

Înscrierea în turneele ICCF – procedură valabilă din 20.04.2018

Această procedură se aplică numai turneelor care figurează în New Events.
Pentru aceste turnee va trebui să vă înscrieți numai prin intermediul site-ului ICCF, iar acolo va trebui să alegeți forma de plată: prin Direct Entry sau prin Federația națională (CCȘC). În acest ultim caz va fi trimis un mesaj automat către responsabilul CCȘC pentru aprobarea înscrierii.
Înscrierile prin e-mailuri transmise delegatului național, responsabilului DE sau organizatorilor nu mai sunt valabile.
Aceste noi dispoziții sunt efective începând cu 20.04.2018.
Pentru amănunte suplimentare, click aici: Noua procedura.
Miron Sferle
ICCF Delegate of Romania

Meciuri amicale internaţionale

Participarea la aceste meciuri este deschisă tuturor jucătorilor şi este gratuită. Cei care doresc să participe la astfel de amicale şi nu au anunţat încă această intenţie, o pot face prin mail la organizatorul acestor meciuri Ştefan Lakatos [lakatos.st@gmail.com]


 Site-ul este în construcţie şi extindere. Vă rog să-mi trimiteţi părerile şi sugestiile dumneavoastră la adresa epure2003@yahoo.com
 
You are visitor number / Sunteţi vizitatorul cu numărul Hit Counter by Digits WebCounter