Noutati din sahul prin corespondenta romanesc
Actualizat in 08.02.2004Intalnire a sahistilor prin corespondenta la Cluj Napoca
Mai multe detalii


Finala Campionatului National - editia 37
Mai multe detalii


Corectii in lista CIV
Mai multe detalii


Rezultate din Memorialul "Gheorghe Nestianu"
Mai multe detalii


Romania conduce Portugalia cu 12.5-7.5
Mai multe detalii


Intalnire a sahistilor prin corespondenta la Cluj Napoca


Sambata 7 februarie 2004 a avut loc la Cluj Napoca o intalnire a sahistilor prin corespondenta romani, prima de acest fel dupa mai multi ani in care astfel de intalniri au lipsit.
Desfasurata intr-un cadru deschis, deloc protocolar, intalnirea a dat posibilitatea multor jucatori sa se intalneasca pentru prima data fata in fata si sa rememoreze momente mai placute sau mai putin placute din confruntarile lor anterioare prin corespondenta. Au participat 20 de sahisti din Bucuresti, Constanta, Arad, Gheorghieni, Alba Iulia, Giarmata Vii si Cluj Napoca. Al 21-lea participant poate fi considerat Valer Eugen Demian (Vancouver) al carui frumos mesaj trimis participantilor a fost citit la inceputul intalnirii.

Sedinta a fost condusa de SIM Vladimir Salceanu, presedintele CCSC, principalele subiecte abordate fiind:

1. Competitiile nationale prin email (Campionatul National individual si Campionatul National pe echipe prin email). Ca o noutate s-a stabilit ca in Campionatul National individual prin email sa se permita pe viitor inscrierea intr-o singura grupa semifinala, inscrierile duble urmand a fi acceptate doar in cazul unui numar foarte redus de inscrieri.  In CNEE nu sunt probleme, zilele urmatoare urmand sa se dea startul in aceasta competitie in care vor participa 10 echipe.

2. Competitii nationale postale. Domnul Eugen Hang a prezentat situatia dificila prin care trece sahul postal dupa majorarea tarifelor de catre Posta Romana. Datorita dificultatilor organizarii CNEC in vechiul format cu echipe de 6 jucatori, s-a decis consultarea cluburilor pentru organizarea competitiei cu echipe din 4 jucatori. De asemenea sa stabilit ca in urmatoarele meciuri amicale cu echipe europene sa se incerce formala cu mese prin email si mese postale, dand astfel posibilitatea jucatorilor care nu au acces la internet sa participe in aceste meciuri.

3. Probleme de arbitraj. Domnul Gavril Berecz a prezentat noul regulament la sahul postal. S-a stabilit de asemenea ca pe viitor regulamentul prin email sa copieze fidel regulamentul ICCF pentru ca jucatorii sa nu fie derutati de folosirea a 2 regulamente. Intinerirea lotului de arbitri a fost un alt subiect abordat, prilej cu care Istvan Antal, Boris Gusan, Almos Szabo si Gheorghe Dobrei si-au exprimat dorinta de a deveni arbitri pe viitor. In masura in care vor exista persoane interesate sa arbitreze si in competitii internationale, CCSC le va oferi tot sprijinul. S-a discutat si problema baremului de arbitraj, CCSC urmand sa inainteze FRS in zilele urmatoare o propunere in acest sens.

4. Clasificari si calcul CIV. Domnul Miron Sferle ne aduce din nou vesti bune. Incepand cu anul 2004 lista CIV va fi publicata de 2 ori pe an. Pentru a se asigura o corelare cu publicarea listei rating ICCF, urmatoarea lista CIV va fi publicata in septembrie, urmand ca pe viitor listele CIV sa fie publicate in septembrie si martie. De asemenea domnul Miron Sferle a propus unele mici modificari in regulamentul de clasificari, respectiv renuntarea la articolul 3.c. prin care se poate obtine norma de categoria I obtinand 30% in orice turneu international si corectarea articolului 4.b. prin specificarea faptului ca se acorda categoria a II-a  pentru calificarea in semifinalele unor concursuri de nivel national care au si grupe preliminare. 

5. Selectia in echipele nationale. Una dintre ideile lansate a fost crearea unui consiliu de selectie al echipelor nationale, format din 2-3 persoane, care sa propuna CCSC spre validare echipele Romaniei participante in competitiile internationale. CCSC urmeaza sa decida pe viitor cea mai buna forma de organizare a selectiei in echipele nationale.  

6. Baza de date  de sah prin corespondenta. In prezent se lucreaza la alcatuirea unei baze de date cu partide de sah prin corespondenta jucate in Romania in ultimii ani. S-a propus ca pe viitor arbitrii sa realizeze si un fisier cu toate partidele din competitia pe care au arbitrat-o.

7. Diverse. Aici lista este nesfarsita, tonul destins al intalnirii dand prilejul multor comentarii haioase. S-a batut palma si asupra unor remize in turnee in curs, alte propuneri de remiza au fost refuzate politicos, s-au oferit adversarilor CD-uri cu programe de sah cu precizarea "acum o sa va convingeti si dumneavoastra ce rau stati in partida cu mine", li s-a urat celor care doresc sa debuteze in arbitraj sa-i arbitreze tocmai pe cei cu care au avut probleme in turnee etc.

La final toata lumea a parasit intalnirea cu zambetul pe buze si cu speranta unei noi intalniri cat mai curand, poate chiar la vara.


Finala Campionatului National - editia 37


S-a incheiat editia 37 a Campionatului National. Daca numele castigatorului era cunoscut inca de acum 2 luni, lupta pentru celelalte locuri pe podium s-a dat pana la ultimele partide. In cele din urma Iosif Mathe si Gheorghe Dobrei, ambii legitimati la CSM Cluj Napoca, au avut avut onoarea de a ocupa locul 2 respectiv 3 in urma campionului national Viorel Craciuneanu (Chimia Rm Valcea).

Clasamentul final CNF 37

Corectii in lista CIV


Ca urmarea a incheirii unor concursuri in ultimele zile ale anului 2003, rapoartele de arbitraj au sosit putin dupa publicarea pe site-ul nostru a listei CIV.
Lista CIV cu corectiile facute ca urmarea a luarii in considerare si a acelor turnee este prezentata in site-ul nostru.

Rezultate din Memorialul "Gheorghe Nestianu"


Cu ajutorul domnului Ioan Secrieru, arbitrul turneului, va putem prezenta situatia la zi in Memorialul "Gheorghe Nestianu" organizat din initiativa domnului Filip Ioan din Averesti.

Momentan conduce in clasament Zsolt Karacsony 14/16 urmat de Ioan Chitescu 13/14, Gavril Berecz 13/15, Constantin Vasile 12.5/15, Mircea Florin 12/16, Emil Kakes 10/16, Marian Tudorache 8.5/16, Iuliu Topan 8/15, Victor Tacu 7/16, Anton Stemate, Spredea, Grigore 6.5/16, Lautaru 5.5/15 si Mihai Balta 5.5/16Romania conduce Portugalia cu 12.5-7.5


Echipa noastra condusa de domnul Elemer Karacsony a reusit desprinderea in meciul cu Portugalia gratie a 2 frumoase victorii obtinute de Nicolae Pripoae si Cristian Campian. Victoria in acest meci amical, primul prin email din istoria sahului prin corespondenta romanesc, este tot mai aproape. 


© 2004 Marius Ceteras & Valer-Eugen Demian