Minuta ședinței lărgite a CCSC, 12 aprilie 2014
Pensiunea Domniței, Căciulata

Participanți: Miron Sferle, Sebastian Andreica-Navruc, Cristian Ion Epure, Florin Șerban, Marius Ceteraș, Doru Taloș, Marius Zărnescu, Viorel Crăciuneanu, Ion Dragu, Partenie Mihai, Laura Mihai, Pantazi Adrian, Teodor Adrian Stănescu, Ovidiu Grigore Stancu, Florin Becșenescu, Ștefan Țicleanu, Tiberiu Aniniș, Pepene Gheorghe.

Domnul Miron Sferle a deschis ședința propunând păstrarea unui moment de reculegere în amintirea colegului Silviu Nenciulescu, responsabilul CCSC cu organizarea competițiilor internaționale, decedat în 18 martie 2014. A fost subliniată vasta sa experiență în șahul prin corespondență precum și foarte buna colaborare în cadrul CCSC, inclusiv contribuția lui la selecționarea echipei naționale pentru Semifinalele ediției a 10-a a Campionatului European, precum și așezarea acestei echipe pe mese.

Ca o reușită deosebită a fost prezentată apoi realizarea și întreținerea site-ului CCSC, http://www.eciromsystem.com/ccsc/, prin contribuția decisivă a lui Cristian Ion Epure. Site-ul are două direcții principale de dezvoltare: prezentarea competițiilor curente interne și internaționale și realizarea treptată a arhivei șahului prin corespondență din România. Preluând ideea, prof. Taloș Doru Ioan a promis sprijin în acest sens și și-a prezentat colaborarea actuală cu domnul Marian Stere, cunoscutul istoric al șahului românesc.

La capitolul Competiții interne a fost remarcată absența responsabilului CCSC, domnul Dombi Rudolf, domnul Sferle arătând că este vorba despre o absență motivată, domnul Dombi fiind prezent la Căciulata la ora ședinței, dar avea de arbitrat ultima rundă la Campionatul de juniori. Urmare a discuției telefonice cu acesta, domnul Dombi a transmis că va trimite periodic spre publicare lista celor înscriși pentru semifinalele CN ed. 55. S-a luat apoi în discuție modul de organizare a Cupei României. Domnul Andreica a propus ca această competiție să rămână deschisă tuturor jucătorilor indiferent de rating, propunere cu care majoritatea a fost de acord. În final a fost aprobat și sistemul de desfășurare cu două nivele: semifinale și finală unică, care să înlocuiască sistemul cu Finala A și Finala B, în funcție de rating, utilizat anterior de Marius Ceteraș. Tot în sarcina colegului Dombi, pentru perioada 2014-2015, a rămas să studieze posibilitatea organizării ed.3 a Camp. de Veterani, a campionatului feminin și a campionatului de juniori.

La capitolul competiții internaționale, Miron Sferle a prezentat rezultatele echipelor naționale participante la Campionatul european și la Olimpiada ICCF. Echipa din finala CE ed. 8 a evoluat destul de bine, cu o singură excepție, jucătorul de la masa 8, Karacsony Elemer, care a obținut un rezultat dezastruos, -7. În aceste condiții echipa se situează în prezent pe locul 9/10 din 13, cu -3 la total, și mai are o singură partidă neterminată. Echipa din finala Olimpiadei 18 are deocamdată același -3 la total, dar are 16 partide neterminate. Echipa participantă la semifinalele CE ed. 9 a ratat de puțin calificarea în finală, ocupând locul 4, la egalitate de puncte cu Austria, datorită pierderii întâlnirii directe cu această echipă. Din păcate, puține șanse de calificare în finală are și echipa participantă la semifinalele Olimpiadei ed. 20, motivul principal constă în rezultatul inexplicabil de slab, -4, obținut la masa 3 de Karacsony Zsolt. Printre cauzele invocate, domnul Epure Cristian a opinat că ar putea fi numărul mic de jucători de top pe care îi are România în acest moment, iar Florin Becșenescu spune că uneori selecția și aranjarea jucătorilor pe mese nu au fost inspirate. A fost prezentată apoi echipa care va reprezenta România la semifinalele CE ed. 10, în ordinea meselor: M1.Ghindă Mihai-Viorel, M2.Florea Mihai, M3.Epure Cristian-Ion, M4.Ciucurel Sorin, M5. Becșenescu Florin, M6.Moise Octavian, M7.Pantazi Adrian, M8.Zărnescu Marius. Aranjarea pe mese a fost făcută de regretatul Silviu Nenciulescu, pe baza unui algoritm interesant. Totodată sperăm că această aranjare va aduce un plus de puncte la zestrea echipei, dar și câteva norme internaționale pentru jucători. Totodată s-a discutat și s-a promis că jucătorii care vor obține rezultate pozitive, vor avea prioritate la o masă superioară în cazul calificării în finală.

În discuțiile privind alegerea unei strategii de echipă, domnul Sferle a promis că, în calitate de căpitan de echipă și având sprijinului IM Mihai Ghindă, va încerca să asigure o mai bună comunicare între jucători, mai ales în faza de deschidere și alegerea planului de joc. De asemenea, va încerca să pregătească pentru fiecare jucător câte o colecție de partide jucate de adversari. Marele maestru Florin Șerban a informat adunarea că unii jucători străini și chiar echipe întregi (de ex. Italia) joacă mai lent la începutul turneului, încep turneele luându-și toată întreruperea anuală. Totodată caută să-și pună în aplicare planurile decisive în a doua jumătate a perioadei de joc, când pentru mulți jucători se diminuează motivația unui rezultat superior. O altă observație făcută de Florin este faptul că jucătorii de top preferă să joace puțin, 1-max. 2 turnee, la un moment dat. Focalizarea pe un număr redus de partide poate fi una dintre cheile de succes în aceasta perioadă dominată de engine-uri și supercomputere.

A urmat prezentarea în rezumat a două informări scrise:
- Informarea transmisă de domnul Lakatos Stefan, responsabilul meciurilor amicale interțări, a se vedea Anexa 1;
- Situația înscrierilor în competiții internaționale individuale (campionatul mondial, campionatul european, turnee GMN, turnee invitaționale etc), a se vedea Anexa 2. În ultimii ani a crescut mult oferta de turnee organizată de către ICCF, mai ales la nivel european. În prezent România se bucură de multe invitații, și, din păcate, unele nici nu pot fi onorate, mai ales cele foarte tari. Apoi a fost pusă în discuție organizarea a două turnee invitaționale cu participare internațională, în toamna anului 2014. Scopul principal al acestor turnee este obținerea de norme internaționale de către jucătorii români, mai ales de către cei care au deja o normă de IM sau SIM. Domnul Becșenescu a propus organizarea Memorialului Silviu Nenciulescu, pe care se angajează să-l sponsorizeze. Datorită costului mai ridicat al acestor turnee, domnul Marius Ceteras consideră că este nevoie de aprobarea Federației pentru organizarea turneului aniversar FR de Șah – 90 de ani, de cat. 12-13, în cursul anului viitor, ținând cont de faptul că Federația Română de Șah s-a înființat în anul 1925.

Spicuind din Calendarul ICCF, Miron Sferle a amintit Olimpiada ed. 21, care va fi poștală, în septembrie a.c. Dintre cei prezenți și-au dat acordul de participare Epure Cristian și Taloș Doru și s-a exprimat opinia că și domnul Dabija Mircea va dori să joace, urmând să mai fie găsit încă un jucător. Tot în septembrie vor începe preliminariile Veteran World Cup, ed.7. Iar în noiembrie-decembrie va începe cunoscuta competiție pe echipe Champions League, ed.6. S-a făcut precizarea că aici jucătorii unei echipe pot proveni de la cluburi diferite, chiar și din țări diferite, toate drepturile asupra unei echipe aparțin căpitanului de echipă.

Turneele feminine au o particularitate aparte prin faptul că includ mai puține jucătoare, astfel încât este nevoie de 3 norme pentru a se atinge limita minimă de partide, care este 24 și pentru femei. În aceste condiții domnul Sferle consideră că uneori există soluția introducerii femeilor în concursurile masculine. Așa s-a procedat în turneul invitațional pe echipe, MT-Løvholt2/sf3, unde echipa României are două femei: Eleonora și Laura Mihai.

Miron Sferle a informat adunarea că, urmare a decesului regretatului coleg Silviu Nenciulescu, CCSC este incompletă. În consecință a solicitat ajutorul celor care doresc și pot să muncească și în folosul micii noastre comunități. Iar în urma unor discuții ulterioare ședinței, sunt semne încurajatoare că apelul președintelui CCSC nu a fost în zadar.

Au mai fost discutate câteva probleme punctuale:
- Ștefan Țicleanu a solicitat să i se corecteze pe server numele cu semnele diacritice ale limbii române;
- M. Sferle a informat adunarea că norma de SIM a fost ridicată cu 0,5 p, pentru concursurile care au început după data de 01.01.2014. ;
Pentru acuratețea evidenței pe serverul ICCF, Sferle a propus constituirea unui colectiv de lucru, care să identifice șahiștii care au decedat, dar care nu apar cu mențiunea decedat.

În încheiere, domnul Sferle a informat adunarea că prin grija Federației Române de Șah a fost achitată factura către ICCF aferentă anului 2013 și că taxele internaționale au fost micșorate de către ICCF cu cca 25%. În ceea ce privește taxele interne, acestea erau neschimbate de foarte mulți ani, așa că au trebuit actualizate prin majorare. Cuantumul acestora precum și modalitatea de plată este afișata pe site, http://www.eciromsystem.com/ccsc/.

Ultima parte a ședinței a fost dedicată înmânării de Cupe și Diplome, după cum urmează:

- Epure Cristian Ion – campionul național al ediției CNF 50, cupa și diploma
- Matei Cornel – diploma pentru locul 2 în CNF 50
- Voiculescu Costel - diploma pentru locul 3 în CNF 50
- Pantazi Adrian - campionul național al ediției CNF 51, cupa și diploma
- Florea Mihai - diploma pentru locul 2 în CNF 51
- Zărnescu Marius - diploma pentru locul 3 în CNF 51
- Epure Cristian Ion – Cupa și diploma pentru locul I în Cupa României, ed.21
- Baltă Mihai - diploma pentru locul 2 în CR 21
- Rotaru Ion - diploma pentru locul 3 în CR 21
Apoi domnul Andreica-Navruc Sebastian a prezentat frumoasele trofee pe care le-a pregătit pentru toți participanții la Memorialul Anton Stemate, toate cheltuielile fiind suportate de dânsul.

S-au făcut pozele de rigoare într-o atmosferă colegială deosebită și s-a propus ca următoarea întâlnire să fie puțin mai lungă, astfel încât să existe timp și pentru câteva partide de șah sau chiar un miniturneu de blitz.

S-au transmis mulțumiri tuturor colegilor prezenți, în special celor care au contribuit la organizare: Ștefan Țicleanu, Tiberiu Aniniș, Florin Becșenescu și Sebastian Andreica-Navruc.

18 aprilie 2014

Material redactat de Sebastian Andreica-Navruc și Miron Sferle

ANEXA 1

Informare privind meciurile amicale internationale la sahul prin corespondenta organizate de CCSC in perioada apr.2013 – apr.2014

Anul ce a trecut a fost unul reusit in ce priveste organizarea de meciuri amicale internationale. Au fost perfectate meciuri interesante cu selectionate puternice. In 2013 au inceput partidele din amicalele cu Finlanda (25), Olanda (39), Anglia (26), Hong Kong (13), selectionata SchemingMind (27), SUA (35), Spania (30). La acestea se adauga si mecurile demarate la inceputul acestui an cu Australia (35) si Polonia (38). Din numarul dintre paranteze, care indica numarul de „mese” se vede ca aceste amicale au oferit ocazie buna pentru a juca partide internationale pentru un numar mare de jucatori de sah prin corespondenta atat consacrati, dar mai ales, celor incepatori in ale sahului prin corespondenta. Selectia pentru echipele care ne reprezinta in aceste amicale internationale reprezinta o oportunitate buna pentru jucatori de a incepe sahul prin corespondenta competitional. Asa este cazul si pentru „debutantii” Cimpean Andra, Dombi Rudolf, Popa Andrei, Ristea Tudor, Stancu Ovidiu-Grigore, Stanescu Teodor-Adrian, Stegariu Alexandru, Vasut Zaharia.

Desi rezultatele din aceste amicale nu reprezinta un scop in sine, trebuie sa remarc rezultatul foarte bun cu care s-a incheiat meciul cu India, castigat cu 23,5 – 10,5 sau scorurile echilibrate din meciurile cu echipe puternice ca Ukraina si Austria.

Rezultate finale: Romania – India = 23,5 – 10,5

Romania – Ukraina = 34 – 42 Romania – Austria = 30,5 – 49,5

Rezultatele la zi din meciurile aflate in desfasurare sunt:

Romania – Finlanda = 30,5 – 14,5

Romania – Olanda = 29,5 – 33,5

Romania – Anglia = 22,5 – 25,5

Romania - Hong Kong = 16,5 – 7,5

Romania – SchemingMind = 23,5 – 20,5

Romania – SUA = 18 – 23

Romania – Spania = 8,5 – 19,5

Romania – Australia = 4,5 – 6,5


Trebuie sa remarc seriozitatea si performanta unor jucatori deja consacrati sau doar incepatori la sahul prin corespondenta care prin acumularea de 2 sau 1,5 puncte din cele doua partide din meci au contribuit la aceste rezultate bune.

Amintesc aici doar pe cei cu scoruri maxime realizate in partidele jucate: Afloarei Jenica, Agachi Laurentiu-Vasile, Craciun Gheorghe, Dolganiuc Victor, Dombi Rudolf, Dumitrescu Florian, Florea Mihail, Florea Valentin Mihai, Malisevschi Cristian, Mihai Eleonora Antonia, Mihai Laura Cristina, Moisa Lucian, Nicolaescu Nicolae, Nita Catalin, Pantazi Adrian, Ristea Tudor, Roncea Ioan, Stancu Ovidiu Grigore, Stanescu Teodor-Adrian, Talos Doru Ioan, Taras Iulian, Ticleanu Stefan, Tudor Vasile, Vasile Constantin, Zaim Marian, Zlatariu Marin.

In continuare, speram la acelasi interes in participarea la astfel de amicale internationale, avand in vedere meciurile urmatoare. Meciul cu Canada este spre finalul pregatirilor si va incepe in urmatoarea luna. Alte cateva amicale cu Germania, Croatia, Norvegia sunt in perspectiva pentru partea a doua a anului.

Capitan de echipa, IM Lakatos Stefan



ANEXA 2

Inscrierile in competitiile ICCF in anul 2014

Nr

Nume, prenume

ICCF ID

Ground


WCCC 38 Prel.


Termen: 15.02

1.

Dabija Mircea

440164

1.1.1.i (IM +2300)

2.

Volovici Daniel

440569

1.1.1.i

3.

Voiculescu Florin

440694

1.1.2 (WS/M/289, WS/M/339)

4.

Ristea Tudor

440735

1.1.1.h (MFN1)


CE WS TC


Termen: 15.02

1.

Voiculescu, Costel

440550

GM

2.

Matei Cornel

440549

SIM +2400

3.

Florea Mihai

440105

IM +2450


CE WS Prel.


Permanent

1.

Ionita Mariana

440782

ELO FIDE=2115

2.

Rotaru Ion

440676

Rating=2252


CE WS Open Round


Permanent

1.

Ionita Anduena

440749

ELO FIDE=2023

2.

Mitică Grigore

440684

ICCF rating= 2026


CE postal SF



1.

Dabija Mircea

440164

Rating>2100


3rd Chess 960 World Cup


Termen: 28.02

1.

Ristea Tudor

440735


2.

Ristea Tudor

440735



Memorialul Paredes-Spania


Termen: 15.03

1.

Lakatos Stefan

440423

Rating=2370


Memorial Palciauskas-USA


Termen: 15.03


Sect.A

nimeni


1.

Zarnescu Marius – sect.B

440557

Rating=2425+

1.

Zlatariu Marin – sect.C

440603

Rating=2325+


GMN norm


permanent

1.

Ciucurel Sorin

440425

+2450

2.

Florea Mihai

440105

+2450

3.

Ghinda Mihai Viorel

440571

2441

4.

Pepene Gheorghe

440269

+2450


WCCC 38 SF.


Termen: 15.05.2014

1.

Pantazi Adrian

440685

MFN2 +2400

2.



MFN3 +2400

3.

Matei Cornel

440549

1.2.1.j (SIM, 2454)